En, wat vinden we ervan? Wat nemen toeschouwers mee als ze de tentoonstelling hebben gezien? Is er een nieuw beeld ontstaan over psychische kwetsbaarheid? Deel 2 van een wekelijkse peiling met reacties.

Vrijdagmiddag 17 september, 16.00 uur. Bijna weekend maar nog steeds is het – net als alle dagen daarvoor – druk in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Gek van Kunst leeft! Binnen bekijken tientallen bezoekers het werk aandachtig. Een paar kunstenaars zijn aanwezig en geven gevraagd graag toelichting bij de werken.

Marianne en Wim: “We hadden eigenlijk gekkere dingen verwacht eerlijk gezegd. Meer zoals die maskers op de sokkels hierachter. Die lijken gemaakt door iemand met een warrig brein. Maar we zijn zeer zeker positief verrast door de kwaliteit en veelzijdigheid van alle werken.” De aanleiding om te gaan kijken is Jöran Moerkens. Hij gaf deze week een lezing over zijn documentaire ‘Zlatan is gek’. Wim: “Ik ken Jöran goed en ik zit in het bestuur van zijn stichting. Hij heeft zoveel verteld over de expo dat we die nu graag zelf willen bekijken.”

“Omdat het out of the box is”

Tonny en Liebeth zijn bevriend met kunstenaar Helmi Megens die ook aanwezig is. “Wat ontzettend leuk voor Helmi dat haar kunstwerk verkocht is! Een enorme opsteker. We zijn onder de indruk van de expositie. Het is echt de moeite waard. Zoveel verschillende stijlen. Zo knap dat je je eigen stijl vindt en om daarmee jezelf te kunnen uitdrukken. Dat witte beeld bijvoorbeeld met die zwierige zwarte lijnen. Daar herkende ik gelijk een danseres in. Ik wou dat ik dat talent had. Nee, je ziet totaal niet aan de werken dat ze gemaakt zijn door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is gewoon mooi.”

Theo is een liefhebber van outsider art en heeft thuis al de nodige werken hangen. “Ik ben naar de expositie gekomen omdat ik op Facebook gestalkt werd met al die berichten over Gek van Kunst. Nee hoor, geintje. Binnen mijn kennissenkring kreeg ik almaar te horen dat ik hier naar toe moest. Ik heb altijd interesse gehad in outsider art. Waarom? Omdat het out of the box is. Dat onverwachte spreekt me aan. Leuk ook om hier meer te horen over de werken. Dan snap je het werk toch beter. De expositie is keileuk ingericht en van mij had er nog veel meer werk mogen hangen. En die prijzen… Heel erg prettig dat het betaalbaar is, maar eigenlijk is het veel te laag voor de kwaliteit van de werken. Ik ben gevallen voor de foto die gemaakt is in Ierland. Zo herinner ik me dat land echt, dus die gaat mee naar huis.”