Yordy Loermans neemt binnen de groep kunstenaars van Gek van Kunst een bijzondere plaats in. Hij is geen beeldend kunstenaar, geen fotograaf of keramist. Yordy is ontwerper. En zijn belangrijkste gereedschappen bestaan uit een laptop, nieuwsgierigheid en ongelimiteerde fantasie.

Een werkplek met bureau en bureaustoel heeft Yordy niet nodig. Zittend op zijn bank met de laptop op schoot schept hij met behulp van Photoshop het ene na het andere werk. Zijn drie katten kijken – zoals alle katten dat kunnen – van een afstandje ietwat ongeïnteresseerd toe. Tijdens het interview laat Yordy razendsnel een aantal toepassingen zien en na anderhalf uur is hij zo’n vijf ontwerpen rijker.

Yordy: ‘Binnen Photoshop is er ontzettend veel mogelijk. Ik beheers daar misschien maar 1 procent van. Maar dat is prima want hoe moeilijker je het maakt, hoe minder mooi het resultaat is mijn ervaring.’ Alles wat Yordy weet, heeft hij zichzelf aangeleerd. ‘Ik ga liever gewoon aan de slag dan dat ik allerlei tutorials volg. Wel heb ik ooit een tutorial gevolgd over het werken met de brush. Dat vind ik nog steeds een fijne tool en gebruik ik vrij vaak. Je kunt hiermee randen donker of lichter maken waardoor een plat vlak meer diepte krijgt.’

Terwijl Yordy zijn werk toelicht, flitsen zijn handen razendsnel over het toetsenbord. Voor een leek is het nauwelijks te volgen. In vijf minuten verandert een raster van groene blokjes in een hypnotiserende explosie van lichtgekleurde balken. De ene laag na de andere laag wordt opgebouwd en het woord blenden valt regelmatig.

‘Werken in Photoshop is heel veel herhalen; het zijn vaak dezelfde handelingen die je doet. Toch is de uitkomst altijd anders. Dat maakt het ontwerpen zo leuk. Je fantasie is je limiet, zeg ik altijd. Ik werk graag met filters. Nu zit ik in een blokken fase. Daar kan ik eindeloos op variëren. Maar cirkels maken vind ik ook gaaf.’

Het liefste ontwerpt Yordy in opdracht. ‘Dat is echt het leukste om te doen: een ontwerp voor iemand anders maken.’ Ook heeft Yordy een hele reeks voorstellingen die in het echt niet kunnen. ‘Pyramiden met een waterval of een woestijn met sneeuw. Dat soort tegenstellingen.’ Sportwagens zijn ook een geliefd onderwerp. De beelden vind hij via Google. ‘Ik zoek altijd met Engelse termen, dat levert meer op.’

Via Facebook toont en bewaart Yordy zijn werk. ‘Ik ben een keer bijna alles kwijt geraakt na een crash van mijn externe harde schijf. Dat wil niet nog een keer meemaken.’ Het ontwerpen is een uit de hand gelopen hobby volgens Yordy. ‘Het is voornamelijk aangenaam tijdverdrijf. Maar af en toe maak ik iets waar ik echt trots op ben. Dan kan ik echt versteld staan dat ik dat gemaakt heb.’