Steun mijn film over een leven met een bipolaire stoornis. Die oproep doet Jöran Moerkens (vanwege opvallende gelijkenis ook ‘Zlatan’ genoemd) aan zijn beroemde voetballende naamgenoot. Moerkens nam dinsdagavond het podium van Gek van Kunst om te verhalen over zijn film.

Sinds een paar jaar werkt filmmaker Joris Sluiter aan een film met ‘Zlatan’ in de hoofdrol. “Ik wil uitleggen waar je allemaal tegenaan loopt met een bipolaire stoornis”, aldus Moerkens tijdens de gespreksavond op dinsdag rondom de tentoonstelling Gek van Kunst. “En ik wil de mensen die me hebben bijgestaan iets teruggeven.” Moerkens is vanwege zijn stoornis drie keer opgenomen geweest. Ook memoreerde hij dinsdag openhartig een zelfmoordpoging. “Inmiddels gaat het goed met mij.”

De film wordt gemaakt onder hoede van de Stichting Take 4, een vingerwijzing naar zijn eerdere opnames in een kliniek. “Na drie echte opnames is de vierde opname deze film.” In de documentaire loopt Moerkens opnieuw zijn behandelproces door, onder meer in het Radboudumc. Het publiek kreeg een voorproefje met een aangrijpend fragment van een opsluiting in een politiecel, met een door Moerkens nagespeelde woedeaanval. “Ik kon de woede wel weer oproepen, het draaien gaf me ook een opgelucht gevoel.”

“Ik groei ervan”

Het filmproces is niet altijd gemakkelijk, erkent hij. “Vanwege deze film sta ik vanavond op dit podium, maar ik zit liever in de zaal.” Al met al doet het me goed, zo maakt hij de balans op van alle draaidagen. “Ik groei ervan. Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen. En doordat ik mezelf openstel, stellen anderen zich open voor mij.”

Moerkens toonde ook een filmfragment over het maken van enkele schilderingen. Ook hij was, net als velen van de kunstenaars van de tentoonstelling, een tijdje actief op Art-tics. Hij beschrijft het helend proces van het schilderen: “Er is geen goed en geen fout, het proces heeft me rust gegeven.” Bovendien bood zijn gang naar Art-tics “een plek om je dag te starten”. Het is belangrijk om elke dag een start te maken, legt hij uit. “Dan loopt het vervolg van de dag gemakkelijker.”

Meer geld is welkom

De afronding van de film is voorzien in het voorjaar van 2022, belooft Rob Vullings, voorzitter van Stichting Take 4. Vertoningen zijn voorzien bij zorginstellingen, en ook wordt gedacht aan de tv. “Daarom werken we aan een versie van vijftig minuten, dat geeft voor tv meer kansen.” De lange versie van de film duurt dertig minuten langer. Het bedrag om de film te kunnen maken – 50.000 euro – is inmiddels via onder meer crowdfunding binnen, zegt Vullings. “Meer geld is altijd welkom, daarmee kunnen we de première optuigen en andere activiteiten rond de film financieren.”

De hamvraag van de avond: heeft Zlatan Ibrahomović – nu verbonden aan AC Milan – al van zich laten horen? Nog niet, al houdt Moerkens goede hoop, wijzend op zijn contact met de speciale medewerker van AC Milan voor maatschappelijke activiteiten. “Ik denk dat de echte Zlatan mijn oproep via hem wel gaat zien.”