En, wat vinden we ervan? Wat nemen toeschouwers mee als ze de tentoonstelling hebben gezien? Is er een nieuw beeld ontstaan over psychische kwetsbaarheid? Deel I van een wekelijkse peiling met reacties van toeschouwers. “Je hoeft niet door de knieën.”
“Heel mooi gepresenteerd”, reageert Diederik Grootjans, zelf kunstenaar en jarenlang docent geweest bij Art-tics, de werkplaats waar veel exposanten van Gek van Kunst actief zijn. “De persoonlijke verhalen zijn mooi in evenwicht met de kwaliteit van het werk.” Die kwaliteit maakt dat deze mensen serieus genomen kunnen worden. Je hoeft niet uit een verkeerd soort sympathie door de knieën om het werk te waarderen.” Dankzij de kwaliteit van de werken is de valkuil met zielige reacties vermeden, constateert hij tevreden. Ach, wat moedig dat ze hier durven exposeren: “Zo’n reactie hoeven we nu niet te geven.”
Een vrouw van tegen de 60 staat op tijdens het kijken naar de film met persoonlijke verhalen van een aantal kunstenaars. Ontroerd. “Ik kom nog terug. Ik heb nu vier kunstenaars voorbij zien komen, meer kan er even niet bij.” Ook Nora is met name onder de indruk van de film. “Een prachtige boodschap van herstelverhalen”, zegt zij. Zelf verricht ze ook artistiek therapeutisch werk, op het vlak van literatuur en theater. “Ik ben nog niet zover om op het podium te gaan.” De expositie moedigt haar wel aan. “Het is goed om langs de artistieke weg naar buiten te kunnen treden.”
Twee jongens van 23 jaar nemen ruim de tijd om de werken tot zich te nemen. “Ik heb een paar hele mooie foto’s gezien”, zegt Kay. De jongens hebben in het werk niet de bijzondere achtergrond van de makers herkend. Maar wat maakt het uit, zegt Max. “Zijn niet alle kunstenaars outsiders. Veel creatievelingen hebben in hun leven iets meegemaakt dat ze in hun kunst willen stoppen.” Ook Diederik Grootjans problematiseert de dunne scheidslijn tussen de psychisch kwetsbare kunstenaar en anderen. “Wat deze expositie vooral toont is hoe waardevol het is om sowieso iets te kunnen maken. Dat geldt voor ons allen. Je hoeft niet te wachten tot je overspannen bent om je artistiek te gaan uiten.”