Op een mooie zomerdag en onder veel belangstelling werd aan de Marikenstraat 61 de tweede Gek van Kunst-wisselexpositie ingericht. Dit keer met het aansprekende werk van Marion Peters en Maria Ploegmakers.

Marion maakt het niet moeilijker dan het is, zie de titels van haar werken: Bolvaas is een vaas, Cirkelschaal een schaal, beide van keramiek, beide op het kruispunt van kunst en gebruiksartikel. Marion maakt kunst voor in huis, niet voor het museum, ze spreekt liever van een ambacht dan van kunst. De term ambacht geeft haar meer vrijheid dan het kunstenaarschap, een status waaraan ze vlak na haar opleiding als handvaardigheidsdocent een paar jaar heeft geproefd. “Vrijheid is voor mij het allerbelangrijkste, in mijn werk en mijn leven. Als ambachtsvrouw ben ik autonoom.”

Maria raakt geïnspireerd door alledaagse voorwerpen zoals houten speelgoedblokken, lapjes stof en verpakkingsmaterialen. Maar ook een mooie tak uit het bos, een schelp van het strand of een stukje blik op straat trekken haar aandacht. Deze objets trouvés verwerkt ze in schilderijen en assemblages. Haar werk is zeer divers wat materiaalgebruik, kleur en techniek betreft. Ze maakt sculpturen, composities in het platte vlak, schilderijen en werken met tekst. “Voor mij is het van wezenlijk belang dat er een zekere rust van mijn werk uitgaat terwijl de compositie toch spannend blijft.”

Het werk van beide makers combineert verrassend goed. De rechteretalage straalt rust uit. De minimalistische assemblages van Maria versterken de blauwwitte keramische vazen van Marion en vice versa. Links is een heerlijke explosie aan kleuren en vormen te zien. Hier staat een selectie kleine vaasjes van Marion en aan de wand prijken een aantal van de vrolijkstemmende objets trouvés-assemblages van Maria. Wat een feest om naar te kijken!

Al het werk is te koop. Steelt iets je hart? Stuur dan een berichtje naar info@gekvankunst.nl

Wisselexpositie ‘Gek van Kunst – de outsider in de etalage’ | Marion Peters en Maria Ploegmakers | Marikenstraat 61 | Van vrijdag 17 juli tot en met donderdag 6 augustus.