De vrijdag geopende wisselexpositie in de Marikenstraat heeft twee gezichten: het keramisch werk van Estrella oog in oog met ruimtelijk werk en schilderijen van Wilfred Vissers. De een nodigt uit te fantaseren over een stedentrip, de ander schuurt met zijn maskerades aan onze binnenwereld.

Wat Estrella tot verbeelding wekt met haar keramisch werk dwingt respect af, te meer daar ze zeer slechtziend is. Bijna op de tast voegt ze kleine stukjes materiaal samen, laag op laag totdat er weer een nieuw bouwsel is ontstaan, een toren, een brug, of vul zelf maar in. Naast elkaar in de expositie nodigen ze uit tot fantaseren over wandelingen door onbekende steden. Sevilla en Granade zijn steden die Estrella in haar achterhoofd hield bij het creëren, maar dat doet er volgens haar helemaal niks toe. “De kijker kan zelf op gedachtes komen of herinneringen ophalen aan geliefde steden, dat kan overal zijn.”

Van recenter datum is het geheel andersoortig werk van Estrella: ronde vormen die verwijzen naar de natuur. Of in haar kunstig gecreëerde ‘bolvaas’ een meloen schuilgaat maakt opnieuw niks uit. Een ander, puntig maaksel roept associaties op met een peer. Bij het inrichten van de expositie plaatst Estrella deze ‘peer’ op het laatste moment toch tussen de architectonische bouwsels. “Zo biedt het meer verrassing.”

Maskerades

Wilfred Vissers exposeert met werken van recentere datum dan het werk dat straks is te zien in de ‘echte’ expositie in de Mariënburgkapel, in november. Maar het thema van zijn schilderwerken en objecten is niet nieuw: de maskerade. “In mijn maskerades kan ik alles laten samenkomen”, legt hij uit. “Er zitten zoveel lagen in mij, die moeten er dan ook in meerdere lagen uit.”

In de etalage-expositie kan Wilfred maar een fractie van zijn tientallen maskerades kwijt, waarmee hij inmiddels een rijk oeuvre heeft opgebouwd in tal van genres, van tekeningen tot fotografie en van schilderijen tot maaksels waarin een keur van materialen is verwerkt: ijzerdraad, hout, textiel, keramiek. Het is aan de bezoeker om de betekenissen erin te leggen, zegt Wilfred, en nee: de maskerades hebben niks te maken met de coronatijd. In enkele van de werken in de etalage zijn ‘mondkapjes’ verwerkt. “Puur toeval. Die werken dateren van vóór de coronatijd.”

Wisselexpositie ‘Gek van Kunst – de outsider in de etalage’ | Estrella (pseudoniem) en Wilfred Vissers | Marikenstraat 61 | Tot en met donderdag 16 juli.