Afgetekende contrasten in de nieuwe etalage

Sinds dit weekend wordt de etalage in beslag genomen door werken van de kunstenaars Helma Groenen en Charlotte. Wat uitnodigt tot twee geheel verschillende reizen: door de natuur met de werken van Helma, en door de kleurrijke fantasiewereld van Charlotte.

Als finale van de inrichting van de etalage schikt Helma haar panoramafoto’s, trapsgewijs in het midden van de ruimte. “Ik trek zo toch niet te veel aandacht”, vraagt ze zich bezorgd af. “Dat wil ik niet. De ruimte die ik inneem moet in evenwicht blijven met die van Charlotte.” Ze geeft nog een laatste liefdevol tikje tegen een van de panorama’s. “Het is mooi zo!”.

Wat hoopt Helma met haar foto’s op te roepen? “Ik wil de kijkers besmetten met mijn liefde voor de natuur”, legt ze uit. Niet toevallig is een van haar andere passies het verzorgen van natuurlezingen. “Ik neem mensen graag mee naar buiten, juist ook de mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.”

Een aantal van de panoramabeelden is geschoten in Ierland, haar tweede thuis. “Ierland brengt mij veertig jaar terug in de tijd”, verklaart ze haar liefde voor het land: de tijd dat ze opgroeide op een boerenbedrijf nabij Groesbeek, aanvankelijk een gemengd bedrijf. “Zo’n bedrijf zie je nog in Ierland, maar hier is het allemaal veel te groot geworden.” Een deel van het bedrijf is nu deel geworden van de natuur, Helma noch een van de andere zeven kinderen wilden het bedrijf overnemen. “Het plezier was er vanaf.”

Twee werelden

Met aandacht rangschikt Charlotte tal van kleine kleurrijke beelden in het linkerdeel van de etalage, als een harmonica dansend door de ruimte. Waar Helma klip en klaar is over haar bedoelingen met de gepresenteerde kunstwerken, daar laat Charlotte graag veel in het midden. Tijdens het maken van haar werken probeert ze zo min mogelijk te denken aan het eindresultaat of de kijkers. “Nadenken over het resultaat maakt me chagrijnig. Dat ontneemt me mijn vrijheid.”

In de etalage ontstaat een scherp contrast: naast de wat mattere tinten en strakke lijnen van Helma roept Charlotte een kleurrijke wereld op, in speelse rangschikking. “Het ene werk mag doorlopen in het andere, ik vind het belangrijk om met kleuren te kunnen spelen.”

De speelse en verrassende inzet komt ook tot uiting in de favoriete materialen van Charlotte, wasco en ecoline. “Je weet dan vooraf niet hoe het uitpakt, die materialen gaan een eigen leven leiden, worden de baas van het werkproces. Ik laat me graag door mijn eigen werk verrassen.”

De werken van Helma en Charlotte zijn tot en met donderdag 17 september te zien in de etalage van Gek van Kunst, de Outsider in beeld, Marikenstraat 61.