Met een keur van veldbloemen aan de ene kant, en een wonderlijk onderwaterleven aan de andere kant van de etalage, geven de kunstenaars Karin de Hair en Helmi Megens een speciale kleur aan de nieuwe etalage in de Marikenstraat.

In haar werk In de diepte – centraal in de etalage – laat Helmi Megens een onderwaterwereld tot leven komen. Niet omdat ze vooraf zo’n wereld had bedoeld, nee: die ontstond gaandeweg het proces, dat startte met een blauwe ondergrond, ruw opgezet met een dikke laag verf. “Vanuit die ondergrond heb ik iets om op voort te borduren”, zegt Helmi. “Steeds laat ik me verrassen: wat roept het materiaal in me op?”

Met allerlei materialen – knoopjes, kralen, lapjes stof – geeft Helmi letterlijk reliëf aan haar werk, het laatste dat ze heeft gerealiseerd. “Het is ook een ode aan mijn kleinkind, die is dol op kwallen”, zo wijst Helmi op de kwal die rechtsboven in de diepte een weg naar het oppervlakte zoekt. In een andere schildering, met de contouren van een aardbol, wijst ze op dikke klodders verf in het werk. “Iedereen weet dat ze met restjes verf bij mij terecht kunnen. Ik gooi nooit iets weg. Afval bestaat voor mij niet. De kunstenaar in mij ziet geen rommel, maar het begin van een nieuw idee.”

Langlevende veldbloemen

Het werk van Karin de Hair is veel rustiger, en kleiner, en minder fel getint. Maar levendig genoeg. In de etalage schikt ze een reeks panelen tegen de wand, een selectie van een paar jaar zeefdrukken, haar favoriete techniek. Waarom de keuze voor alleen maar bloemen? “Ik vind het heel leuk om naar bloemen te kijken, er zitten mooie details in die je goed kunt omzetten in tekenwerk.”

Er is nóg een reden waarom Karin de veldbloemen met liefde transformeert tot een kunstwerk. “Juist omdat ze zo mooi zijn, is het zo jammer dat ze zo snel doodgaan. Als zeefdruk kun je er veel langer van genieten.”

Het werk van Helmi Megens en Karin de Hair (pseudoniem) is te zien in de etalage van Gek van Kunst, de Outsider in beeld, Marikenstraat 61. Tot en met donderdag 29 oktober.