In deel 13 van de serie over de kunstenaars verzameld rondom de aanstaande tentoonstelling ‘Gek van Kunst’, vertelt Roanne Frerejean over haar nieuwe fotoproject over de natuur in het Land van Maas en Waal. “Het groot aantal natuurgebiedjes daar heeft me wel verrast.”

De evenementen, sporttoernooien, grote wandeltochten, festivals, die mist Roanne toch wel het meest. “Niet om zelf aan deel te nemen, maar om via mijn camera naar te kijken en vast te leggen. Ik  ben als vrijwilliger betrokken bij de website Beelden uit de regio en dat vind ik erg leuk om te doen. Maar omdat er momenteel bijna niets georganiseerd wordt, valt er ook niet veel te fotograferen.”

Dat wil niet zeggen dat Roannes camera nu onder het stof ligt. Ze fotografeert nog dagelijks insecten en landschappen rond haar woonplaats Druten. “Door dagelijks met fotografie bezig te zijn, leer ik ook nog steeds bij. Ik doe de laatste tijd veel met macrofotografie. Omdat ik erg perfectionistisch ben ingesteld, ben ik daar vaak best veel tijd mee kwijt. Toen er eerder dit jaar ineens een enorm pak sneeuw lag, heb ik ook veel gefotografeerd. Je kreeg daardoor ineens weer heel andere landschappen.”

Al langere tijd liep Roanne rond met een plan voor een groot fotoproject. “Eigenlijk had ik het voor volgend jaar gepland, maar door corona ben ik er in januari al mee begonnen. Heel 2021 bezoek en fotografeer ik wekelijks een natuurgebiedje in het Land van Maas en Waal. Uiteraard heb ik van tevoren gekeken of er wel zo veel gebiedjes zijn. Dat heeft me wel verrast. Voor elk bezoek ga ik op zoek naar informatie over het gebiedje, wat voor bloemen en planten komen er veel voor, wat voor dieren leven er? En dat probeer ik dan in foto’s vast te leggen. Thuis schrijf ik er dan een verhaaltje over en dat publiceer ik met de foto’s op mijn website en op mijn Facebook-pagina.”