In deel 12 van de serie met kunstenaars verzameld rondom de aanstaande tentoonstelling ‘Gek van Kunst’, vertelt Charlotte over de wandelingen langs de Waal die haar door de coronatijd slepen. En inspiratie bieden voor nieuwe kunstprojecten. “Dan weer zijn het beestjes, nu zijn het boten en vissen. Ik vind het leuk om bij een vast thema te blijven.”

Charlotte laat een piepklein tekenboekjes zien, helemaal volgepend met ragfijne inkttekeningen, alle 14 bij 10 centimeter groot. In het oog springt een tekening met een onvoorstelbare hoeveelheid leven voor zo’n klein oppervlakte. “Een mengeling van een cruiseschip en de ark van Noach”, verklaart Charlotte. En vraag haar niet waarom precies deze combinatie is gezocht. Die is gewoon zo ontstaan.

Een bijzondere eigenschap van het inkttekenen is dat de pen soms haar eigen weg zoekt. “Ik vind het leuk dat er spontaan iets ontstaat. Ik verander dan van plan A naar plan B.” Charlotte wijst op nóg een voordeel van het inkttekenen, een passie die dankzij corona veel ruimte heeft gekregen: het kost minder gedoe om het te beoefenen. “Je hoeft niks voor te bereiden, geen verf te mengen, niet op te ruimen of af te wassen. Je hebt een idee en kunt meteen aan de slag.”

‘Ik kan uren blijven kijken’

Dankzij corona is Charlotte vaker gaan wandelen, elke dag soms uren lang. Er viel wel erg veel weg, zegt Charlotte. “Er was ineens heel veel tijd. Maar het viel me dankzij het wandelen toch niet zwaar.” Veel van de wandelingen voerden langs de Waal, waar ze inspiratie opdeed voor een nieuw thema: boten. “Ik word daar echt blij van, kan uren blijven kijken naar de rivier en alles eromheen.”

Veel van de tientallen boten die ze in haar boekje heeft opgetekend, varen overduidelijk niet op de Waal. Het gaat haar om de voorstelling van een boot, die ze in haar hoofd opneemt en thuis uitwerkt, vaak in combinatie met andere invallen, zoals een sampan uit Indonesië, een bootje in een tropische baai of een dwarsliggende boot geïnspireerd op het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal vorige maand. Waar ze vóór corona een hele reeks kleine beesten schilderde, komt nu een vloot schepen voorbij. En visjes, bewerkt uit kleine stukjes speksteen, ook al een ontdekking in coronatijd. “Ik vind het leuk om met een vast thema te werken. En er komt vast wel weer iets nieuws.”