De tentoonstelling Gek van Kunst wordt vanwege corona keer op keer uitgesteld. We nemen de gelegenheid een ronde te maken langs de 36 kunstenaars om de catalogus van de tentoonstelling te overhandigen. In deel 9 van deze serie over kunstenaars in coronatijd het woord aan Karin de Hair. “Ook mijn karatelessen gingen online.”

Eigenlijk is er door corona voor Karin niet zo gek veel veranderd, vertelt ze. “Door corona heeft iedereen een stapje terug moeten doen en is er veel minder druk van buitenaf. Voor mijzelf ervaar ik dat wel als positief. Ik was altijd al gewend veel tijd thuis door te brengen. Dus ik vermaak me wel goed. Het is wel jammer dat sommige dingen zoals Gek van Kunst uitgesteld moeten worden of zelfs helemaal zijn gestopt. Voor mijn kunst maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik teken nog steeds veel bloemen, natuur en menselijk lichaam naar foto’s die ik zelf gemaakt heb. En ik boetseer ook nog steeds. Maar dat zijn geen andere dingen dan ik altijd al deed.”

Net voordat in maart vorig jaar het land min of meer op slot ging vanwege corona, was in Museum Het Valkhof een expositie geopend rond de Unit Academie met onder andere werk van Karin. “Gelukkig kon daarvan de opening nog gewoon doorgaan. Maar die tentoonstelling liep net een paar weken en toen moest alles dicht. Dat was erg jammer. Maar iedereen probeert er toch het beste van te maken. Ook mijn karatelessen hielden op. Dat doen we nu online.”

In december stopte ook het zeefdrukken bij A29, waar Karin zelf actief was, maar ook anderen begeleidde. “Daar zijn we half maart wel weer mee begonnen, maar in aangepaste vorm. Waar ik eerder twee, drie of vier deelnemers begeleidde, is dat er nu nog maar één. Op zich is er wel voldoende ruimte om afstand te houden, maar juist omdat het om praktische dingen gaat, ben je snel geneigd iemand te helpen door even te laten zien hoe je iets kunt doen en dan kom je toch snel te dicht bij. Dus daar moet je dan wel extra alert op zijn.”

Behalve corona was er nog een bedreiging voor Karins zeefdrukactiviteiten. “Het pand van A29 in de Van Heutszstraat is per juni of juli verkocht en dus moeten wij daar weg. Ik bekijk nu samen met een collega of we een doorstart kunnen maken op de Vasim. Daar zit al een grafische werkplaats en mogelijk kunnen wij daar ook gebruik van maken.”