De tentoonstelling Gek van Kunst wordt vanwege corona keer op keer uitgesteld. We nemen de gelegenheid een ronde te maken langs de 36 kunstenaars om de catalogus van de tentoonstelling te overhandigen. Hoe ervaren zij de coronatijd? Dit keer Brechje Geutjes.

“Wat ik ga doen als corona voorbij is? Feesten!!! Hahaha, dat klinkt alsof ik een enorm feestbeest ben. En dat is helemaal niet zo. Maar gewoon een feestje, met veel vrienden, gezellig wat drinken, daar heb ik toch wel heel veel behoefte aan.” Maar direct klinkt Brechje wat serieuzer, want ze maakt zich ook zorgen. “Het klinkt heel mooi als corona voorbij is, maar we moeten niet denken dat alles dan is opgelost. Als deze crisis me iets geleerd heeft, is het wel dat we op een andere manier moeten omgaan met dierenwelzijn. Wat nu in China is ontstaan, kan zomaar morgen ook bij ons gebeuren.”

Handen vol aan de hond

Kunst heeft Brechje sinds de voorbereidingen van Gek van Kunst niet meer gemaakt. “Ik heb vooral de behoefte en inspiratie om kunst te gaan maken als het slecht met me gaat. En eigenlijk gaat het nu ondanks alle coronabeperkingen best goed. Sinds ruim een jaar hebben we een hond, een Australian Shepherd. Dat zijn heel slimme honden die ook veel behoefte hebben aan beweging, een beetje vergelijkbaar met Border Collies. We hebben hem als pup gekregen, dus we hebben onze handen vol aan de opvoeding.”

Sinds duidelijk is wat Brechje fysiek mankeert – een zeldzame bindweefselaandoening die effect heeft op haar gewrichten – is ze op vier plaatsen onder behandeling en moet ze bijvoorbeeld geregeld naar Sittard. “Ook daardoor is mijn leven een stuk drukker en mis ik een beetje de rust om kunst te maken. Ook loop ik al een tijdje rond met het plan om een boek te schrijven. Af en toe werk ik daaraan en schrijf ik een hoofdstuk. Wat het precies voor vorm gaat krijgen weet ik nog niet. Gelukkig heb ik met stadsdichter Heidi Koren, voor wie ik ooit een website maakte, al eens kunnen brainstormen over hoe ik het verder kan aanpakken.”