“De drempel mag wat lager.”

De tentoonstelling Gek van Kunst wordt vanwege corona keer op keer uitgesteld. We nemen de gelegenheid een ronde te maken langs de 36 kunstenaars om de catalogus van de tentoonstelling te overhandigen. Hoe ervaren zij de coronatijd? En levert deze periode inspiratie op, of juist niet? In deel 3 vertelt Marieke van Heummen wat haar bezighoudt: “Ik probeer een nieuwe techniek uit, met potlood, maar dat is voorlopig nog aanklooien.”

Marieke ontvangt thuis op de Daalseweg, blij even iemand in het echt te zien: voor haar werk bij de gemeente Didam zetten de videocontacten al maandenlang de toon. “Zoals zoveel mensen ben ook ik meer op mezelf nu, ook in de weekenden.” De zes uur die ze wekelijks wint met de reistijd op en neer naar Montferland geven extra ruimte, die Marieke onder meer benut om eropuit te trekken. “Ik ga vaak naar de Ooijpolder, schetsboekje mee. Ik kan binnen minder goed werken.”

Het buiten werken gaf haar de aanzet om een nieuwe techniek uit te proberen: werken met potlood, in plaats van haar vertrouwde olieverf. “Natuurlijk kun je ook met olieverf en doeken naar buiten, maar dat is toch wat omslachtiger dan een schetsboek met potlood. Dat is minder veeleisend. Dus ik heb de afgelopen maanden heel veel tekeningen gemaakt.” Marieke toont een aantal schetsen, van de molen bij Leuth en van een boerderij op de Waaldijk. Verstilde landschappen. “Ik aarzel nog om hiermee naar buiten te treden. Het zijn vingeroefeningen. Werken met potlood is voor mij nog een beetje aanklooien.”

Zeker heeft ze het samenwerken op Art-tics gemist, en nu het weer kan is ze daar wekelijks weer een dagdeel te vinden. Al vindt ze het afstand houden ongemakkelijk. “Het is fijn om samen naar een doek te kijken, en dan wil je er met je neus bovenop zitten. Dat kan allemaal niet met die anderhalve meter.” Op Art-tics heeft ze haar vertrouwde werkwijze met olieverf op doek weer opgepakt, ook omdat ze met haar potloodwerk nog lang niet tevreden is. Ze oefent nog met een zelf opgelegde les die ze heeft geleerd in coronatijd: minder streng zijn voor jezelf. “Ik legde de lat altijd hoog. Ik heb me voorgenomen de drempel voor mezelf wat lager te leggen.”