“Een beetje saaier is het wel”

De tentoonstelling Gek van Kunst wordt vanwege corona keer op keer uitgesteld. We nemen de gelegenheid een ronde te maken langs de 36 kunstenaars om de catalogus van de tentoonstelling te overhandigen. Hoe ervaren zij de coronatijd? In deel 4 Rob Aussems, voor wie het leven nog net een tikje saaier is geworden dan normaal. “Ik kan me nog wel laten inspireren door foto’s en afbeeldingen.”

Voor een zware longpatiënt als Rob is het dragen van een mondkapje echt een crime. “Ik krijg al lastig lucht en met zo’n kapje helemaal. Ik hoop dat we ze snel niet meer nodig hebben. Liever vandaag dan morgen.” Rob zit dus noodgedwongen veel thuis. “Voor mij geen cafés of feestjes meer. Die drukte is sowieso niet goed voor mij.”

Nieuw werk kwam er niet uit zijn vingers. Jammer, want hij raakt altijd in een prettige flow als hij schildert of assemblages maakt. “Ik krijg echt energie van kunst maken. Dan denk ik nergens meer aan en vergeet ik de tijd. Er zijn wel nog steeds afbeeldingen of foto’s die me inspireren. Die zou ik het liefst naschilderen maar dat doe ik niet. Kopiëren is wat anders dan je eigen vertaling van werk maken.”Rob neemt de catalogus met een blijde glimlach in ontvangst.

Er staan twee werken van hem in. Bij het voorwoord van Hetty Hoes staat zijn hondje afgebeeld. Het beestje kijkt je met zijn bolle ogen licht verwonderd aan. En verderop natuurlijk het werk dat door de jury is uitgekozen, een assemblage. In zijn huis hangen meer van dergelijke samengestelde werken. Naast heel veel schilderwerk. “Ik ruil af en toe ook werk dus het is niet allemaal van mij hoor.”

Nog even en dan wordt het weer hopelijk aangenamer. “Dan zit ik veel in mijn tuin. Heerlijke plek. Kan ik echt van genieten. De expositie, die nu staat gepland voor september, noemt hij “best leuk”, veel meer verheugt hij zich op zijn Canta-wagentje. “Dan kan ik er vaker op uit zonder gelijk buiten adem te raken. Daar verheug ik me echt op!”