“Moeilijk om alles uit jezelf te halen”

De tentoonstelling Gek van Kunst wordt vanwege corona keer op keer uitgesteld. We nemen de gelegenheid een ronde te maken langs de 36 kunstenaars om de catalogus van de tentoonstelling te overhandigen. In aflevering 7 vertelt Peter van Laere over de muren die op hem afkomen. “Ik mis de structuur.”

Wie veel te doen heeft vóór coronatijd, moet van veel afscheid nemen als alle deuren dichtgaan. Peter van Laere weet zich normaal elke dag aan te zetten voor activiteiten: sporten, zwemmen, naar de damclub en twee keer in de week schilderen op de hobbywerkplaats aan de Daalseweg. “Sinds november hield het ineens op toen de hobbywerkplaats dichtging. Nu moet ik het allemaal uit mezelf zien te halen.”

De muren komen wel eens op hem af. Peter vertelt over de winterse dagen in februari, voor velen een cadeautje, zo niet voor hem: zijn dagelijkse wandeling – die nog een beetje lucht gaf – viel toen ook al weg, omdat het op gladde wegen snel uitglijden is, vanwege een kwetsuur aan zijn evenwichtsorgaan. “Mijn ambulant begeleider liet ook al niks meer van zich horen. Die mensen zijn overvallen door de vele hulpverzoeken. Ik heb uiteindelijk maar een keer de luistertelefoon gebeld.”

Dagelijks speelt Peter een paar potjes dammen achter de computer, of hij werkt zijn immense postzegelverzameling bij. En hij wandelt elke namiddag een klein rondje door de polder. Maar het maakt het gemis van de werkplaats niet goed: “Daar zie je weer eens wat mensen, je maakt een praatje, en je maakt weer eens iets nieuws.” Waarom komt hij thuis niet aan kunst maken toe? “Al dat stof van het krijt geeft maar troep”, zegt hij. Later verduidelijkt hij dat hij alleen kan leven in vaste structuren: schilderen gebeurt nu eenmaal op de werkplaats, niet thuis. “Ik mis de structuur. Loop nu soms de hele dag maar wat rond. Dat is heel vermoeiend.”

Peter van Laere is een pseudoniem.

Een week na het interview (in de tweede week van maart) heeft hobbywerkplaats Nijmegen Oost de deuren geopend voor degenen die het meeste last hebben van de lockdown, met één op één-contact.