“Vlinders en vogels staan voor vrijheid”

Voor iemand voor wie vrijheid een belangrijk thema is – in zowel werk als leven – zijn de coronaregels een behoorlijke beperking. En alle berichtgeving rondom covid-19 maakt bovendien angstig. In deel 8 van deze serie over onze kunstenaars in coronatijd, vertelt Helmi Megens over het bezweren van die angst, bijvoorbeeld met kleurrijke kunst.

Een jaar lang corona. Dat trekt op iedereen in meer en mindere mate een wissel. Voor Helmi wisselde de impact. In het begin viel het nog wel mee. “Ik heb veel gewandeld en gefietst en genoot daar volop van. Ook vond ik voldoende inspiratie in de natuur voor nieuwe ideeën. Maar toen viel de ene na de andere activiteit uit, waardoor mijn weekstructuur weg viel. Daardoor ontstond onrust, twijfel en angst.”

Een bezoek aan Strijthagen, een kasteel nabij Heerlen, bracht Helmi inspiratie voor nieuw werk. “In het kasteel woont een Russisch kunstenaarsechtpaar. Het was eigenlijk gesloten, maar we mochten toch heel even binnenkijken. Er hingen kunstwerken die helemaal opgebouwd waren uit knoopjes. Dat was geweldig om te zien. Zo vrolijk, al die kleuren, daarmee wilde ik ook gaan experimenteren”.

Knopen en kraaltjes

Geïnspireerd door dat werk speurde Helmi Marktplaats af naar gekleurde knopen, ze kocht ook zakjes bij de Action. “Ik heb inmiddels een behoorlijke verzameling, maar oranje is een lastige kleur om te vinden. De drie panelen die ik maakte, heb ik eerst geschilderd. Daarna ben ik bloemen gaan maken met knopen en glaskraaltjes. De knopen lijm ik vast, de kraaltjes naai ik met draad vast.”

Deze werkwijze beviel zo goed, dat Helmi nu werkt aan een groter doek. Ook hier zie je haar voorliefde voor kleur terug. En natuurlijk het thema vrijheid: “Vlinders en vogels symboliseren voor mij vrijheid. Op Art-tics werk ik nu aan twee kleinere doeken met olieverf: een hand, die een vlinder loslaat en een vogelkooitje waaruit een vogel wegvliegt.”

Waar komt haar voorliefde voor al die sprankelende kleuren vandaan? Helmi: “Aan de ene kant vanwege mijn inspiratiebronnen. In musea, bijvoorbeeld het Kröller-Müller en het Rijksmuseum, doe ik altijd ideeën op. Ik houd van Vincent van Gogh. Als je goed naar zijn werk kijkt, zie je eindeloos veel kleuren. Aan de andere kant helpen die vrolijke tinten mij om de somberte en angst tegen te gaan. Het doet iets met mij. Ik word er gewoon blij van om met kleuren bezig te zijn en naar het eindresultaat te kijken.”