Wie is nu eigenlijk gek, wie is normaal? In zijn openingsrede van de expositie legde de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls de vraag op tafel waar het in de expositie Gek van Kunst om draait. Hij wees op wetenschappelijk onderzoek dat zou uitwijzen dat 40 procent van de Nederlandse bevolking kortere of langere tijd, en soms aangeboren, kampt met een vorm van psychische kwetsbaarheid. Stop de mensen niet al te snel in hokjes, aldus de oproep van Bruls, en dus ook niet de kunstenaars van Gek van Kunst.
Bruls memoreerde de psychische kwetsbaarheid van een kunstenaar als Vicent van Gogh. “Ik wens voor ieder van jullie na deze expositie zo’n doorbraak”, zo richtte hij het woord aan de kunstenaars, “en de bijbehorende miljoenen gun ik jullie ook”. Maar weinigen zullen zo’n status bereiken, besefte de burgemeester, die de kunstenaars in elk geval de hoop meegaf om na deze expositie, voor velen hun eerste grote podium, ook op andere podia te floreren.
Bruls kreeg van Brechje Geutjens, kunstenaar en medeorganisator van de expositie, het eerste exemplaar uitgereikt van de catalogus, samen met een set kaarten van alle kunstwerken. Op zijn beurt wilde ook de burgemeester niet met lege handen blijven. Brechje en kunstenaar Raymond Tell namen namens alle kunstenaars een tekenblokje in ontvangst. Blijf aan de gang, aldus de boodschap van Bruls.
Voor de volledige rede van Bruls, vrijdag 3 september om 16.10 uitgesproken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: zie onze Facebookpagina: Gek van Kunst – Gek van Kunst – opening door burgemeester Bruls | Facebook