“Ik heb een ongelukkig fijn leven”

Onder de titel ‘Zlatan is gek’ speelt documentairemaker Jöran Moerkens met zijn gelijkenis met de Zweedse topvoetballer. “Zeg nou zelf: die titel bekt een stuk beter dan ‘Jöran is gek’.”

Een lezing van anderhalf uur? Jöran Moerkens kijkt nog een beetje bedenkelijk. “Ik heb nog nooit zoiets gedaan. Het lijkt me behoorlijk lang. Liever wat korter, zodat er genoeg tijd over blijft om met elkaar in gesprek te gaan. Dat lijkt me waardevoller.” De insteek van de lezing wordt tweeledig. “Natuurlijk vertel ik graag over mijn project: de docufilm ‘Zlatan is gek’. Dat gaat over het leven – mijn leven – met bipolariteit. Maar ik wil ook graag stilstaan bij de waarde van Art-tics, waar ik al schilderend heel veel aan gehad heb. Het is een hele fijne plek waar je je verhaal kwijt kan, waar je jezelf mag zijn.”

Mensen informeren en inspireren

Klinkt goed! Maar kun je nog iets meer vertellen over je docufilm? De titel bijvoorbeeld, waar komt die vandaan? Jöran: “Al sinds mijn studententijd word ik Zlatan genoemd. Ik zie het zelf niet, maar ik lijk blijkbaar erg op de voetballer Zlatan Ibrahimović. Een alter ego wil ik het niet noemen, maar hij heeft me wel kracht gegeven: als Zlatan hoef ik geen Jöran te zijn…” Lachend: “En zeg nou zelf: het bekt een stuk beter dan ‘Jöran is gek’.” Met deze film wil Jöran zoveel mogelijk mensen informeren en inspireren. “Ik probeer aan de hand van interviews – maar ook door bepaalde gebeurtenissen uit mijn leven na te spelen – over te brengen hoe is om te leven met een bipolaire stoornis. Wat voelt, denkt, hoort zo iemand? Ik ben ook in oude medische dossiers gedoken om terug te halen waar ik vandaan kom.”

Een ongelukkig fijn leven

Dat dit behoorlijk pittig is, beaamt Jöran gelijk. “Nee, het is zeker niet altijd makkelijk om dit allemaal weer op te rakelen. Gelukkig brengt het me ook veel. Mooie gesprekken met familie, vrienden en behandelaars. En een scene waarin ik tekeer ga tegen stadsbussen bracht me veel opluchting. Via het schreeuwen kon ik alsnog veel frustraties kwijt.”
Maar Jöran wil de kijker vooral hoop meegeven; iets wat hij zelf zo lang moest missen. Jöran: “Ondanks mijn psychische kwetsbaarheid ben ik ver gekomen. Ik kan nu bijvoorbeeld weer genieten van sport. Ook probeer ik maximaal te genieten van de goede momenten en mild te zijn als het minder of slecht gaat. Ik heb het voor mezelf als volgt geformuleerd: ik heb een ongelukkig fijn leven. En het is de kunst om zo goed en zoveel mogelijk bij het fijne te blijven.”

| Zlatan is gek! | Lezing en gesprek | Dinsdag 14 september, 19.30 – 21.00 uur | Filmmaker Jöran Moerkens | max. 30 deelnemers | Moerkens werkt aan een documentaire over leven met een bipolaire stoornis (zie ook Zlatanisgek.nl). | Reserveren verplicht.

Zlatan is gek is onderdeel van het randprogramma bij de tentoonstelling Gek van Kunst. Voor het gehele programma: zie deze link.